Is the ethnographic approach a meaningful approximation to cultural understanding in the field of nutrition and dietetics?

Main Article Content

Sayda Milena Pico-Fonseca

Abstract

Addressing nutritional issues requires contributions from other disciplines, including anthropology. Cover nutrition from this perspective makes it possible to take up the analysis of cultures in terms of socially determined and meaningful human activities. For this reason, the anthropology of nutrition arises, which focuses on understanding the relationship between eating habits and nutrition. Based on the above, these practices are understood as cultural phenomena, since they encompass material, historical and contextual conditions, customs, habits and rituals that go beyond the process of ingesting food.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Pico-Fonseca, S. M. (2022). Is the ethnographic approach a meaningful approximation to cultural understanding in the field of nutrition and dietetics?. Duazary, 19(3), 152–154. https://doi.org/10.21676/2389783X.4841
Section
Editorial

References

Aguilar P. Cultura y alimentación. aspectos fundamentales para una visión comprensiva de la alimentación humana. Anales de Antropología. 2014; 41(1): 12-23. Doi: http://dx.doi.org/10.1016/S0185-1225(14)70487-4

Carrasco-Henríquez N. Desarrollos de la antropología de la alimentación en América Latina: hacia el estudio de los problemas alimentarios contemporáneos. Estudios sociales. 2007; 15(30): 80-101. Disponible en_ https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0188-45572007000200003&script=sci_abstract&tlng=en

Housni FE, González CRM, Macías AM, Cervantes VGA, Del Toro HB. La antropología nutricional y el estudio de la dieta. Actualización en nutrición. 2016; 17(3): 87-93. Disponible en: http://www.revistasan.org.ar/pdf_files/trabajos/vol_17/num_3/RSAN_17_3_87.pdf

Restrepo Arcila R. Cosmovisión, pensamiento y cultura. Rev. U. EAFIT. 2012; 34(111): 33-42. Disponible en: https://publicaciones.eafit.edu.co/index.php/revista-universidad-eafit/article/view/1103

Messer E. Methods for determinants of food intake. Research methods in nutritional anthropology. United Nations University Press. Tokyo; 1989. p.217.

Betancurth-Loaiza DP, Guarín-García LF, Holguín-Zuluaga JA. Public health and critical ethnographies. Duazary; July 2021; 18(3): 295-308. Doi: https://doi.org/10.21676/2389783X.4246

Romo M, Castillo C. Metodologías de las ciencias sociales aplicadas al estudio de la nutrición. 2002; 29(1): 14-22. Doi: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182002000100003.

López-Carrera JC. La hermenéutica en la Antropología, una experiencia y propuesta de trabajo etnográfico: La descripción densa de Clifford Geertz. Ra Ximhai: revista científica de sociedad, cultura y desarrollo sostenible. 2005; 1(2): 291-304. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/461/46110204.pdf