Use of cleanliness and cleaning products in homes in Santa Marta: realities and possibilities for sustainable consumption realities and possibilities for sustainable consumption
Main Article Content
Abstract
Downloads
Article Details
References
Alonso, L., Rodríguez, C. y Rojo, R. (2014). Crisis y nuevos patrones de consumo: discursos sociales acerca del consumo ecológico en el ámbito de las grandes ciudades españolas. Empiria. Revista de metodología de ciencias sociales, (29), 13-38.
Asociación Nacional de Empresarios de Colombia (ANDI, 2015). Cámara de la Industria de Comercio y de Aseo. Documento General. Recuperado de: http://www.andi.com.co/cica/Documents/Documento%20General%20de%20la%20C%C3%A1mara%20Ene%202015.pdf.
Baggio, A. y Leocádio, Á. (2013). Who are the sustainable consumers? Ciências Sociais Unisinos, 49(3), 253-262.
Ballesteros, C. (2008). De la responsabilidad al activismo a través del consumo. Tu compra es tu voto. Crítica(955), 1-100.
Bédard, A., Varraso, R., Sanchez, M., Clavel, F., Zock, J., Kauffmann, F. y Le Moual, N. (2014). Cleaning sprays, household help and asthma among elderly women. Respiratory medicine, 108(1), 171-180.
Bianchi, C., Ferreyra, S. y Kosiak, d. G. (2013). El consumo responsable: Análisis comparativo en la Argentina y Uruguay. Escritos Contables y de Administración, 4(1), 43-79.
Castañeda, J. S. (2014). Contextualización y enfoques en el estudio de comportamientos proambientales o ecológicos con miras a la perfilación del consumidor verde. Suma de Negocios, 5(10), 34-39.
Cohen, B. y Muñoz, P. (2015). Sharing cities and sustainable consumption and production: towards an integrated framework. Journal of Cleaner Production, 134, 87-97.
Corredor, A.D., & Miranda, L.F. (2017). Responsabilidad Social Universitaria (RSU): Acciones desde la extensión y la proyección social en la Universidad del Magdalena, Colombia, 2012-2016. En Gorrochategui, N., Martins de Oliveira, V., Hernández Bernal, A. P., Garzón, M., Fernando, L., & Michel, L. (2017). Responsabilidad social de las organizaciones (RSO): Aportes teórico-prácticos para lograr los objetivos de desarrollo sostenible en América Latina (pp. 225-242). Bogotá: Universidad Santo Tomás.
Earth, O. (2015). Eugene memorandum: The role of cities in advancing sustainable consumption. Sustainability : Science, Practice, y Policy, 11(1),1-4.
El-Gawad, H. S. A. (2014). Aquatic environmental monitoring and removal efficiency of detergents. Water Science, 28(1), 51-64.
Ezendam, J., Bokkers, B. G. H., Bil, W., & Delmaar, J. E. (2017). Skin sensitisation quantitative risk assessment (QRA) based on aggregate dermal exposure to methylisothiazolinone in personal care and household cleaning products. Food and chemical toxicology 2018: advance online publication (ahead of print).
Faggi, A., Breuste, J., Melignani, E. y Guida, J. (2015). Estado y percepción de los servicios ecosistémicos de las riberas del matanza-riachuelo. European Scientific Journal, ESJ, 11(10), 296-305.
Fatima, S., Ajmal, R., Badr, G. y Khan, R. (2014). Harmful effect of detergents on lipase. Cell Biochemistry and Biophysics, 70(2), 759-63. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s12013-014-9978-4
Francés, D. (2012). La motivación de compra de productos de comercio justo: propuesta de un índice de medición por diferencias sociodemográficas. Cuadernos de Administración, 25(45), 63-85.
Garcia, M., Kaczerewska, O., Ribosa, I., Brycki, B., Materna, P. y Drgas, M. (2016). Biodegradability and aquatic toxicity of quaternary ammonium-based gemini surfactants: Effect of the spacer on their ecological properties.Chemosphere, 154, 155-160. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.chemosphere.2016.03.109
Garcia, E., Von Goetz, N., Siegrist, M. y Hungerbühler, K. (2017). Use-patterns of personal care and household cleaning products in Switzerland. Food and Chemical Toxicology, 99, 24-39.
Gil, M., Soto, A., Usma, J. y Gutiérrez, O. (2013). Contaminantes emergentes en aguas, efectos y posibles tratamientos. Producción+ limpia, 7(2), 52-73.
Goodyear, N., Markkanen, P., Beato, C., Mohamed, H., Gore, R., Galligan, C. y Quinn, M. (2017). Cleaning and disinfection in home care: A comparison of 2 commercial products with potentially different consequences for respiratory health. American journal of infection control, 46(4), 410-416.
Hrenovic, J. y Ivankovic, T. (2007). Toxicity of anionic and cationic surfactant to Acinetobacter junii in pure culture. Open Life Sciences, 2(3), 405-414.
Hrenović, J. y Ivanković, T. (2010). Surfactants in the environment. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 61(1), 95-109.
Jardak, K., Drogui, P. y Daghrir, R. (2016). Surfactants in aquatic and terrestrial environment: Occurrence, behavior, and treatment processes. Environmental Science and Pollution Research International, 23(4), 3195-3216. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s11356-015-5803-x
Jurado, E., Fernández, M., Lechuga, M. y Ríos, F. (2012). Environmental impact of ether carboxylic derivative surfactants. Journal of Surfactants and Detergents, 15(1), 1-7. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s11743-011-1278-z
King, E., Cavender, J., Balvanera, P., Mwampamba, T. y Polasky, S. (2015). Trade-offs in ecosystem services and varying stakeholder preferences: evaluating conflicts, obstacles, and opportunities. Ecol. Soc,20(3), 1-25.
Latif, M. T., Wanfi, L., Hanif, N. M., Roslan, R. N., Ali, M. M. y Mushrifah, I. (2012). Composition and distribution of surfactants around Lake Chini, Malaysia. Environmental Monitoring and Assessment, 184(3), 1325-1334. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s10661-011-2043-5
Li, Y., Lu, Y., Zhang, X., Liu, L., Wang, M. y Jiang, X. (2016). Propensity of green consumption behaviors in representative cities in China. Journal of Cleaner Production, 133, 1328-1336
Liu, G., Amakpah, S. W., Yang, Z., Chen, B., Hao, Y. y Ulgiati, S. (2016). The Evolution of Cities: “Brains” or “Parasites” of Sustainable Production and Consumption Processes in China. Energy Procedia, 88, 218-223.
Lukman, R. K., Glavič, P., Carpenter, A. y Virtič, P. (2016). Sustainable consumption and production–Research, experience, and development–The Europe we want. Journal of Cleaner Production, 138, 139-147.
Lechuga, M., Fernández, A., Fernández, M., Jurado, E., Burgos, A. & Ríos, F. (2014). Combined use of ozonation and biodegradation of anionic and non-ionic surfactants. Journal of Surfactants and Detergents,17(2), 363-370. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s11743-013-1480-2
Lema, I., García, R. y Muñoz, J. (2015). Las iniciativas de consumo responsable como espacios de innovación comunitaria. Revista de estudios e investigación en psicología y educación, 14, 29-33.
Martín, C., Alejandro, D. y Rescia, A. (2007). Organización y sostenibilidad en un sistema urbano socio-ecológico y complejo. Revista Internacional de Tecnología, Sostenibilidad y Humanismo, 1, 103-121.
Martos, A., Pacheco, R., Ordóñez, J. y Jadraque, E. (2016). Towards successful environmental performance of sustainable cities: Intervening sectors. A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews,57, 479-495.
Masakorala, K., Turner, A. y Brown, M. (2011). Toxicity of synthetic surfactants to the marine macroalga, ulva lactuca. Water, Air and Soil Pollution, 218(1-4), 283-291. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s11270-010-0641-4
Monaghan, P., North, P. y Southern, A. (2016). Ecological empowerment and Enterprise Zones: pain free transitions to sustainable production in cities or fool's gold?. Journal of Cleaner Production, 134, 395-405.
Naciones Unidas (2015). Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible. Recuperado el 2016 de Mayo de 13, de Resolución aprobada por la Asamblea General el 25 de septiembre de 2015: http://www.un.org/es/comun/docs/?symbol=A/RES/70/1
Nur-e-alam, M., Islam, M., Islam, M., Rima, F. y Islam, M. (2016). Quality analysis, miceller behavior, and environmental impact of some laundry detergents available in bangladesh. Environmental Science and Pollution Research International, 23(6), 5468-5476. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s11356-015-5724-8
Ocampo, S., Perdomo, J. y Castaño, L. (2014). El concepto de consumo socialmente responsable y su medición. Una revisión de la literatura. Estudios Gerenciales, 30(132), 287-300.
O'Farrell, P., Anderson, P., Le Maitre, D. y Holmes, P. (2012). Insights and opportunities offered by a rapid ecosystem service assessment in promoting a conservation agenda in an urban biodiversity hotspot. Ecology and Society, 17(3), 27-41.
Olkowska, E., Polkowska, A., Ruman, M. y Namienik, J. (2015). Similar concentration of surfactants in rural and urban areas. Environmental Chemistry Letters, 13(1), 97-104. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s10311-014-0485-z
ONU (2015). Organización de las Naciones Unidas. Obtenido de El lema del consumo y la producción sostenibles es «más con menos»: http://www.un.org/sustainabledevelopment/es/2015/09/el-lema-del-consumo-y-la-produccion-sostenibles-es-mas-con-menos/
Özçağlar, N. (2009). Quel sens les consommateurs responsables donnent-ils à leur consommation? Une approche par les récits de vie. Recherche et Applications en Marketing, 24(3), 3-23.
Pedrazzani, R., Ceretti, E., Zerbini, I., Casale, R., Gozio, E., Bertanza, G. y Feretti, D. (2012). Biodegradability, toxicity and mutagenicity of detergents: Integrated experimental evaluations. Ecotoxicology and Environmental Safety, 84, 274-281. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.ecoenv.2012.07.023
Pérez, R. (2012). Antecedentes y consecuencias de la identificación del consumidor con la empresa: revisión conceptual y clasificación. Cuadernos de Administración, 25(44), 93-115.
Polanco, J. (2014). La responsabilidad social del grupo EPM: una nueva postura política frente al territorio. Cuadernos de Administración, 27(49), 65-86.
Rebello, S., Asok, A., Mundayoor, S. y Jisha, M. (2014). Surfactants: Toxicity, remediation and green surfactants. Environmental Chemistry Letters, 12(2), 275-287. doi:http://dx.doi.org/10.1007/s10311-014-0466-2
Rocca, L. y Rodríguez, E. (2007). La insostenibilidad del desarrollo urbano: El caso de Santa Marta–Colombia. Clío América, 1(1), 64-100.
Salgado, I., Cárcamo, H., Martínez, A., Carballo, M., Cruz, M. y Durán, M. (2011). Efectos Ambientales de Contaminantes Químicos en las Aguas: Una Propuesta Biotecnológica para su Eliminación. Revista Cubana de Química, 23(3), 87-95.
Schaider, L., Ackerman, J. y Rudel, R. (2016). Septic systems as sources of organic wastewater compounds in domestic drinking water wells in a shallow sand and gravel aquifer. Science of the Total Environment, 547, 470-481.
Sanclemente, J. (2015). La responsabilidad social empresarial (RSE) de los pequeños distribuidores minoristas. Clío América, 9(17), 42-56.
Vale, J. A. (2016). Household products. Medicine, 44(3), 170–172. doi: 10.1016/j.mpmed.2015.12.016
Varela, L. y Suárez, T. (2010). Determinación del perfil del cliente de la Eco Bola en la ciudad de Bogotá. Recuperado de: http://www.javeriana.edu.co/biblos/tesis/economia/tesis290.pdf
Vergragt, P. J., Dendler, L., de Jong, M. y Matus, K. (2016). Transitions to sustainable consumption and production in cities. Journal of Cleaner Production.
Wang, J. y Wu, L. (2016). The impact of emotions on the intention of sustainable consumption choices: evidence from a big city in an emerging country. Journal of Cleaner Production, 126, 325-336.
Williams, H., Moyns, E., Bateman, D., Thomas, S., Thompson, J. y Vale, J. (2012). Hazard of household cleaning products: a study undertaken by the UK National Poisons Information Service. Clinical toxicology, 50(8), 770-775.
Yang, B., Xu, T. y Shi, L. (2016). Analysis on sustainable urban development levels and trends in China's cities. Journal of Cleaner Production. 141, 868-880
Yuan, C. L., Xu, Z. Z., Fan, M. X., Liu, H. Y., Xie, Y. H. y Zhu, T. (2014). Study on characteristics and harm of surfactants. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 6(7), 2233-2237.